Skype minimalism

SkypeBlue.png
Πολλές ήταν οι φορές που αναρωτήθηκα, γιατί δε προνόησαν ώστε το Skype να έχει ενα helper, να μη χρειάζεται να έχω το εικονίδιο στο Dock παρά μόνο στη menu bar. Το iChat έχει τέτοια λειτουργία, αλλά φυσικά δεν υποστηρίζει το πρωτόκολλο του Skype. Φαίνεται τελικά ότι υπάρχει μια επιλογή που κάνει περίπου αυτό που θέλουμε, αν και με διαφορετικό τρόπο, κρυφή επιλογή μεν, αλλά από το τίποτα...
Δείτε πως μετά το break...

Καταρχήν θα χρειαστούμε ένα property list editor, δεν είναι απαραίτητο, αλλά κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, και υπάρχει δωρεάν στο Mac OS installation DVD 1 στα Developer Tools (XCode). Ανοίγουμε το Skype και βεβαιωνόμαστε ότι η επιλογή Show status in menu bar είναι ενεργοποιημένη.
showstatusmenubar.png
Στη συνέχεια κάνουμε δεξί κλικ στην εφαρμογή, επιλέγουμε Show Package Contents, μπαίνουμε στο φάκελο Contents και ανοίγουμε το Info.plist.

skypepathtoplist.gif

Επιλέγουμε Add Item/Add Child και κάτω από το Key βάζουμε NSUIElement και τιμή 1 Στη συνέχεια αποθηκεύουμε το αρχείο και ξεκινάμε το Skype, θα δούμε οτι το εικονίδιο του Dock στην ουσία δε θα λειτουργεί οπότε μπορούμε να το σύρουμε και εκτός Dock.
skypeplistedit.gif
Στη περίπτωση που δε μπορείτε να εγκαταστήσετε κάποιο Property List editor μπορούμε να το κάνουμε και με το TextEdit, εκεί θα πρέπει να προσθέσουμε τις 2 παρακάτω γραμμές, έτσι ώστε να φαίνονται όπως στην εικόνα.

<key>NSUIElement</key>
<string>1</string>
plistintextedit.png
Αν δε λειτουργήσει διαφορετικά από τις προηγούμενες φορές, και συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Dock icon, παρόλο που κάνατε σωστά τα παραπάνω βήματα, ίσως πρέπει να σβήσουμε το cache του Skype. To cache του Skype βρίσκεται στο φάκελο
~/Library/Caches/com.skype.skype
σβήνοντας το φάκελο ξανατρέχοντας το Skype θα πρέπει να λειτουργεί.
Για να το αναιρέσετε αντί για τη τιμή 1 θα βάλετε το 0 και όλα θα γίνουν όπως ήταν.