Mac OS 10.7 Lion Developers Preview.

applelogo.png
Η Apple, στις 24 Φεβρουαρίου 2011, έκανε διαθέσιμη στους Developers την έκδοση 10.7 του λειτουργικού συστήματος. Εκτός αυτού για πρώτη φορά στράφηκε σε security experts εκτός του προσωπικού της εταιρίας για να το ελέγξουν, να βρουν κενά στην ασφάλεια και να προτείνουν λύσεις. Το Lion φαίνεται να δανείζεται κάποια χαρακτηριστικά από το iOS, και με αυτό τον τρόπο η εταιρία πιστεύει οτι θα είναι πιο χρηστικό σε όσους είχαν ως πρώτη εμπειρία τους κάποιο προϊόν με iOS, και είναι λογικό, καθώς θα κάνει διευκολύνει και τους ήδη υπάρχοντες χρήστες Mac . Συμπληρώνοντας στις iOS like λειτουργίες το 10.7 είναι γεμάτο με νέα features και με επανασχεδιασμένες πολλές λεπτομέρειες του GUI. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά όσα features αναφέρονται επίσημα αλλά και όσα μου κίνησαν το ενδιαφέρον και δεν αναφέρθηκαν.

Το πρώτο feature που θα δει κανείς με το που θα δει το Dock είναι το Launchpad. Η συγκεκριμένη εφαρμογή για όσους γνωρίζουν είναι η αντίστοιχη Lowtide του iOS. Δουλειά της είναι να εμφανίζει, α λα iOS, τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει και να τις τακτοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε στα iDevices. Σύντομα κάποιος θα προσέξει ότι φτιάχνοντας φακέλους στο Launchpad δε σημαίνει οτι θα δημιουργηθούν και μέσα στο Applications.

Screen Shot 2011-03-01 at 10.56.49 PM.png

Επίσης σε αντίθεση με τα iDevices αν κάνουμε κλικ παρατεταμένα σε ένα application δε θα μας εμφανίσει τη λειτουργία για να σβήσουμε το εικονίδιο... Μπορούμε να το σβήσουμε όμως, κάνοντας κλικ και έχοντας ταυτόχρονα πατημένα τα control option command. Αυτό που δε μου άρεσε στο Launchpad είναι ότι η εφαρμογή είναι μέρος του Dock, αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί κάποιος ούτε να το αφαιρέσει εύκολα από το Dock, αλλά ούτε και να το απενεργοποιήσει.

Full-screen, να κάτι που ζητούσαν όλοι οι χρήστες windows εδώ και καιρό. Μέχρι στιγμής είχαμε το zoom, το οποίο μεγιστοποιούσε το παράθυρο έτσι ώστε να χωράει όλα τα περιεχόμενα. Πλέον και εφόσον θέλει ο εκάστοτε developer θα μπορεί να προσθέσει Full-screen δυνατότητα στην εφαρμογή, κρατώντας και τις προηγούμενες λειτουργίες. Πρέπει να πω οτι διαφέρει κάπως από το Full-screen που έχουμε δει σε άλλα λειτουργικά, στην ουσία ενεργοποιεί αυτό που λέμε presentation mode, κρύβει δηλαδή το Dock, τo menu bar, καθώς και το Title bar της εφαρμογής έτσι ώστε να εμφανίζει όσο το δυνατόν περισσότερο περιεχόμενο. Σε μερικές εφαρμογές πάλι, μπορεί να εμφανίζει διαφορετικά UI Elements σε full screen mode, όπως παράδειγμα στο iPhoto, η να εμφανίζει μόνο το content όπως στο preview. Πολλοί, όπως και εγώ, στην αρχή δεν ήξερα πως να βγω από full screen mode, αν σύρουμε τον κέρσορα στη κορυφή της οθόνης, εκεί που κανονικά είναι το menu bar, θα εμφανιστεί, και δίπλα από το spotlight θα υπάρχει το κουμπάκι για να το απενεργοποιήσουμε.

fullscreen.png

Mission Control, είναι το νέο Exposé, και συνδυάζει Exposé και Spaces. Τη διαφορά θα τη δει κάποιος χρησιμοποιώντας το All windows mode του Exposé, καθώς το Application windows είναι στην ουσία ίδιο με αυτό του Snow Leopard. To Spaces φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικό, ξεκινώντας έχουμε 2 desktops το πρώτο περιέχει το Dashboard το οποίο πλέον δεν γίνεται overlay στο Desktop, και το δεύτερο είναι αυτό που δουλεύουμε. Όταν προσθέτουμε επιφάνειες, τις τοποθετεί σε μία διάσταση και όχι σε δυο όπως παλιά. Όταν κάνουμε full screen μία εφαρμογή, αυτή δημιουργεί προσωρινά το δικό της space, ακριβώς μετά από αυτό στο οποίο δουλεύουμε. Δε μπορώ να ξέρω ακόμα αν είναι πιο efficient σε σχέση με πριν, σκοπεύω να μάθω σύντομα όμως....

Gestures gestures gestures.... πολλά gestures μπορούμε με 4 finger pinch να ενεργοποιήσουμε το Launchpad, και με swipe να αλλάζουμε Spaces, με 3 finger να κάνουμε navigate και να ενεργοποιήσουμε τα διάφορα mode του Mission control, και για το Safari μπορούμε να πλοηγηθούμε στο history με 2 finger swipe...

Screen Shot 2011-03-01 at 12.47.51 AM.png

Auto Save, πλέον με τις εφαρμογές στο Lion μπορούμε να έχουμε ενα seemless auto save των αλλαγών που έγιναν, και μάλιστα αν το αρχείο δε το πειράξουμε για κάποιο χρονικό διάστημα, γίνεται lock. Είναι τόσο σωστά implemented που πλέον δε χρειάζεται να πατάμε το save.

Versions, αυτό το feature πάει μαζί με το auto save. Κάθε φορά που γίνεται ένα auto save, στην ουσία σώζεται ένα snapshot του αρχείου και ανά πάσα στιγμή επιλέγοντας να δούμε τα προηγούμενα versions, κάτι σα Time Machine αλλά για μέσα στα αρχεία.

version.png
Πραγματικά πολύ χρήσιμο, και δουλεύει καταπληκτικά.

Screen Shot 2011-03-01 at 11.05.43 PM.png

Resume, το συγκεκριμένο feature είναι ένα από αυτά που δανείστηκαν από το iOS. Μπορούμε απλά να κλείσουμε οποιαδήποτε εφαρμογή, χωρίς να σώσουμε κάτι, χωρίς confirmations κανενός είδους, και όταν την ξεκινήσουμε πάλι, θα συνεχίσει απο εκεί που σταμάτησε. τα ίδια παράθυρα, το ίδιο input, ακριβώς στο ίδιο state που ήταν όταν την κλείσαμε. Ακόμα και όταν το σύστημα κάνει restart η εφαρμογή θα συνεχίσει από εκεί που είχε μείνει.

Ολοκαίνουργιο Mail, το οποίο πλέον βρίσκεται στην έκδοση 5, ομολογώ οτι με εντυπωσίασε με τη χρηστικότητα και την ταχύτητα του. Επιτέλους με το σωστό layout, ακόμα καλύτερο find, και με ένα καινούργιο group feature, το ονομαζόμενο conversations, το οποίο κάνει group τις συζητήσεις, ακόμα και αν το subject είναι διαφορετικό !!!

Screen Shot 2011-03-01 at 12.43.05 AM.png
Φυσικά υπάρχει full screen mode, και οι επιλογές για να γυρίσει κανείς στο παλαιό layout, δε βλέπω όμως το λόγο για κάτι τετοιο.

Ολοκαίνουργιος Safari, βασισμένος στο webkit 2, είναι πάρα πολύ γρήγορος, αρκετά γρήγορος ώστε να τον συγκρίνω με τον τελευταίο chrome... και ταυτόχρονα πολύ πιο ασφαλής σε σχέση με τη προηγούμενη έκδοση του. Το webkit 2, εκτός απο τα αμέτρητα bug fixes και optimizations, δίνει τη δυνατότητα για split process model μέσα από το API... Αυτό σημαίνει ότι Javascript, Html κλπ θα τρέχουν σε ξεχωριστά processes. Θα μου πείτε οτι ο Chrome το κάνει αυτό πόσο καιρό τώρα, δε το κάνει όμως σε επίπεδο webkit, το γεγονός ότι αυτό γίνεται απο το API δίνει τη δυνατότητα και στους άλλους προγραμματιστές να το χρησιμοποιήσουν χωρίς δυσκολία στις δικές τους εφαρμογές, άρα είναι κάτι αρκετά μεγάλο και σημαντικό... Όσον αφορά άλλες λεπτομέρειες, το zoom feature πλέον είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του iOS, και χρησιμοποιεί ένα νέο 2 fingers navigation gesture, επίσης υποστηρίζει τη full screen λειτουργία

Κάνοντας navigate προς τα πίσω...
Untitled1.gif

Προσωπικά παρατήρησα κάποια θέματα στο rendering κάποιων ιστοσελίδων, τα οποία πιστεύω οτι θα λυθούν μέχρι να κυκλοφορήσει επίσημα, κατά τα άλλα, δεν υπήρξε αστάθεια, είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα.

Air Drop, μια file sharing υπηρεσία που χρησιμοποιεί το zero config του Bonjour και επιτρέπει την άμεση ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των υπολογιστών που την τρέχουν. Είναι μόνο για τοπικό δίκτυο, κάνει λίγο παραπάνω απ' όσο θα περίμενα μέχρι να βρει τους υπολογιστές, αλλά κατά τα άλλα λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

File Vault, γνωστό από τις προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού, μόνο που μέχρι και το 10.6 έκανε encrypt μόνο το home folder του χρήστη και τίποτα άλλο, κάποιος γνώστης λοιπόν θα μπορούσε να βρει αρχεία με ευαίσθητα δεδομένα. Τώρα η κρυπτογράφηση γίνεται σε όλο το δίσκο, και μάλιστα από το disk utility μπορούμε πολύ εύκολα πλέον να δημιουργήσουμε encrypted partitions. Ένα άλλο feature του νέου File Vault είναι ότι μπορεί να αποθηκεύσει στο Recovery Key, στους server της Apple, έτσι ώστε ακόμα και αν ξεχάσουμε τον κωδικό μας, να μη χάσουμε τα δεδομένα μας.

Untitled2.gif

Ενσωμάτωση των υπηρεσιών και των εργαλείων διαχείρισης Server στο κυρίως λειτουργικό, τα οποία έχουν ξαναγραφτεί έτσι ώστε να είναι πολύ πιο εύκολα στη χρήση. Φαίνεται ότι θα υπάρξει μία έκδοση του λειτουργικού.

Άλλα features που δεν έχουν βγει επίσημα είναι η λειτουργία snapshot του filesystem, ως μέρος του time machine. Δουλεύει κρατώντας time machine backups στο boot volume, και πιο συγκεκριμένα στο /Volumes/Mobile.backupdb/ τα οποία χρησιμεύουν κυρίως στους χρήστες laptop, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν συνέχεια συνδεδεμένο ένα time machine δίσκο.

Screen Shot 2011-03-01 at 2.04.27 AM.png

H τοποθεσία που κρατάει τα snapshots
Screen Shot 2011-03-01 at 11.21.01 PM.png

Στα οποία έχουμε πρόσβαση με το time machine, σα να είχαμε συνδέσει έναν εξωτερικό δίσκο...

Πλέον υπάρχει υποστήριξη trim. Αν και από μαρτυρίες δεν ισχύει για όλους τους ssd.

Ανανεωμένο spotlight με live previews, και πολύ καλύτερο search στο τοπικό δίκτυο. Τα previews μου θυμίζουν πάρα πολύ google...

spotlight.png

Resize από οποιοδήποτε σημείο του παραθύρου, λεπτομέρεια το ξέρω, αλλά σε καθημερινή χρήση μετράει πολύ.

Πολύ καλύτερο display detection, αλλά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή συμπεριφοράς των λάπτοπ για όσους έχουν συνηθίσει να το συνδέουν σε εξωτερική οθόνη και ταυτόχρονα θέλουν την εσωτερική οθόνη κλειστή, χωρίς να έχουν κλειστό το lid.

Το iChat πλέον υποστηρίζει yahoo accounts, αλλά δυστυχώς όχι ακόμα msn...

ichatlion.png

Υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε αυτόματο setup των λογαριασμών στις online υπηρεσίες από το System Preferences, παράδειγμα, προσθέτουμε τo google account και το σύστημα αυτόματα κάνει setup το ichat το ical το mail και το address book ώστε να χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

inaccounts.png

Έχουν προστεθεί νέα fonts, ενώ έχει αναβαθμιστεί το character viewer.

Screen Shot 2011-03-01 at 11.19.03 PM.png

Location services δυνατότητα για τις εφαρμογές, καθώς φυσικά και η δυνατότητα να το απενεργοποιήσουμε... Μέχρι τώρα location services είχε μόνο το Safari.app

Screen Shot 2011-03-02 at 1.08.22 AM.png

Επανασχεδιασμένος Finder, με ένα καινούργιο τρόπο να κάνουμε browse όλα μας τα αρχεία σε ένα παράθυρο, χρησιμοποιώντας κατηγορίες τύπου smart folder, και cover flow.

Screen Shot 2011-03-01 at 12.50.58 AM.png

Καλύτερη υποστήριξη webdav αλλά μέχρι στιγμής στη prerelease έκδοση έχει κάποια θέματα με nfs και smb...

Ενσωματωμένος video encoder στο Finder για μετατροπή video για iDevices.
encode.gif

Σε γενικές γραμμές το σύστημα δεν φαίνεται να είναι πιο "βαρύ" σε σχέση με το 10.6 Snow Leopard, στο δικό μου μηχάνημα macbook pro 4.1 ξεκίνησε από default με 64bit kernel & extensions, ενώ σε ένα macbook 4.1 με x3100 ξεκίνησε με 32bit...
To ntfs ακόμα δεν υποστηρίζεται επίσημα, και για άλλη μια φορά θα χρειαστεί 3rd party λύση. Οι ελάχιστες απαιτήσεις του λειτουργικού είναι Macintosh με επεξεργαστή Intel Core 2 Duo, ενώ πρέπει να πούμε ότι πλέον καταργείται το rosetta και συνεπώς δε θα μπορεί να εκτελεστεί καμία ppc εφαρμογή. Αξίζει να πούμε ότι για πρώτη φορά φέτος, η Apple κάλεσε ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, εκτός του προσωπικού της εταιρίας, και ζήτησε τη συνδρομή τους για ένα ασφαλέστερο Mac OS.
Περισσότερα θα δούμε στην επίσημη παρουσίαση, η οποία ελπίζω ότι θα γίνει το καλοκαίρι, λογικά μέσα στον Ιούνιο.